Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Sütlü Bulgur

Malzemeleri 
Süt, çekilmiş bulgur, nane, kaya tuzu.

Hazırlanışı
Özellikle Antalya’nın İbradı ilçesinde, kış hazırlıkları sırasında yapılan bir çorba çeşididir. Harana içinde kaynatılan süte daha önceden biraz dirice çekilmiş olan bulgur; sonrasında kaya tuzu, nane ve dövülmüş kekik eklenir ve karıştırılarak  bir süre daha kısık ateşte kaynatılır.  Gece boyunca dinlenmeye bırakılan bulgur, kepçe yardımı ile tepsiler içine dökülerek kurumaya bırakılır. Güneşlenip kurutulan bulgur, bez keselere ya da cam kavanozlara alınarak serin bir yerde ya da buzdolabında saklanır.

Tüketilişi  
Kaynamakta olan suyun içine 1 su bardağı kadar sütlü bulgur ilave edilir ve karıştırılarak bir taşım kaynatılır; kısık ateşte kıvam alıncaya kadar, yaklaşık 10 dakika pişirilmeye devam edilir. Hazırlanması ve pişirilmesinin kolaylığı nedeni ile  tam bir hazır çorba niteliğinde olan sütlü bulguru özellikle anneler dışarıda okuyan, oturan çocukları için hazırlamaktadır. 

GAM_Sütlü Bulgur.jpg